Naglar – Frågor, svar och skötselråd

nbt_header

Tippar och mallar!
Vid förlängning av naglar finns två tekniker; tippar eller mallar/skulptering.
Det skall inte göra någon skillnad för slutresultatet om en nagel är förlängd med tipp eller är en skulpterad nagel. De flesta nagelterapeuter har sin egna favoritmetod, vissa använder enbart tippar, andra använder mallar så ofta som möjligt.
Vilken teknik som används beror också på den egna nagelns form och utseende, och din egen aktivitetsnivå. Skulptering passar bra för naglar med lång nagelbädd och som är i god form samt för ”klonaglar”, men sämre för nagelbitare, skidbacksnaglar, platta naglar eller naglar med dåligt utgångsläge.

Tippar
Tippar är plastnaglar som fästs med resin (nagel lim) på din egen nagels kant. Tippen ger ingen styrka, utan endast form. Det är materialet som sedan läggs på som ger styrkan.
Först väljer man ut storlek och modell på tippen, utifrån formen på dina egna naglar. Alla naglar har en sk C-kurva (titta på nageln framifrån). Tippens C-kurva ska överensstämma med den naturliga nagelns. Att tippen är i rätt storlek är viktigt, den får varken vara för smal eller för bred. Tippen ska fästas i rätt vinkel. Därefter filas tippen till och fästs vid din nagel och sedan klipps den av, filas ner till önskad längd och tunnas ut. När detta är gjort läggs materialet på.
Fördelar med tippar är bl a att man enkelt får rätt form och det passar nagelbitare (som inte har någon egen längd på nageln). En nackdel är att de är känsliga för lösningsmedel och kan spricka.

Mallar/Skulptering
Vid mallning fästs en plastfilm under din nagels fria kant och med hjälp av materialet skapas en förlängning. En fördel med mallning är att hela förlängningen är i ett och samma material. Det är dock något svårare att få till en snygg form, och du behöver oftast ha någon milimeter egen nagel att fästa mallen vid.
Placeringen av mallen är oerhört viktig för att lyckas med skulptering, en sned mall ger lätt en sned nagel. När man tar bort mallen filar man till formen och tunnar ut förlängningen (nu ska det likna en tipp). Därefter lägger man på ytterligare material.
Fördelar med skulptering är bl a att man inte behöver korta ner de egna naglarna, att det går fort, att det är lätt att laga avslagna hörn samt är lämpligt för långa naglar och för klonaglar.
Mallarna finns i olika material, metall, plast och papper. Skulptering är vanligast med akryl och UV-geléer.

Återbesök
Naglarna växer och efter ett par veckor är dina naglar längre och du kan se en utväxt vid nagelroten. Har du en fransk manikyr ser du att den vita randen flyttat längre ut. Styrkan i naglarna är inte heller på rätt ställe längre. 2-4 veckor efter första besöket är det dags för ett återbesök. Vid ett återbesök korrigerar man för allt detta, och hur ofta du behöver komma beror helt på hur fort dina naglar växer och vad de utsätts för.
Återbesöket ska alltid göras på den salong som gjort naglarna. Har du inte möjlighet till detta rekommenderas att du tar bort naglarna och gör ett nytt set istället på den nya salongen. Har den nya salongen däremot samma märke och material så kan vanligt återbesök göras. Rådgör med den nya salongen när du bokar tiden.

Det finns ofta två typer av återbesök, ett litet och ett stort. Vid ett litet återbesök (påfyllning/omglansning) fyller man endast i material vid utväxten. Denna typ av återbesök görs efter 1-2 veckor. Vid ett stort återbesök (rebalansering) kortar man ner längden, formar, filar bort eventuella släpp, tunnar ut allt material, justerar eventuell fransk manikyr och ser till att balansera styrkan på naglarna igen. Du kan alternera mellan dessa behandlingar. Är det för tidigt för ett ”stort” återbesök, men du vill att naglarns ska se nygjorda ut, kan en påfyllning/omglansning vara lämpligt.

Borttagning
Mår dina naglar bra kan du ha konstnaglar i många år utan att behöva ta bort dem. Naglarna behöver inte luftas! Men det kan komma tillfällen då du vill ta bort konstmaterialet, och då är det bra att veta hur du gör det på ett säkert sätt.

Var?
Man bör ALLTID ta bort konstnaglar hos en salong. Att själv pilla, slita eller dra av konstnaglarna innebär att du, i princip alltid, får med ett par lager av din egna nagel, och naglarna blir då tunna och sköra efteråt. Du hamnar lätt i en ond cirkel, eftersom det yttersta (och hårdare) lagret nagel dragits bort och det mjukare, mer sköra lagret kommit fram. Detta mjukare lager skivar sig lättare, och sätter du på nya konstnaglar fäster de sämre, du pillar igen, osv, osv. Genom regelbundna återbesök och korrekt borttagning undviker du detta!

Hur?
Vanligaste sättet att ta bort konstnaglar (akryl, glasfiber/silke och akryl dip) är genom att lösa upp dem i t.ex. aceton eller remover. Ju starkare bindningar i materialet, desto svårare är det att lösa upp dem. Glasfiber är lättast att ta bort. UV gel är svårast att ta bort. Det är inte skadligt att använda aceton för att lösa upp konstnaglar, under förutsättning att det sker på rätt sätt och inte för ofta. De flester geler (förutom soak-off geler) måste filas bort, och det bör alltid göras på salong.

Och sen?
När du tagit bort dina konstnaglar bör du olja in dem dagligen under ett par veckors tid. Du kan också polera naglarna, men försiktigt och inte för ofta.
Naglarna kan kännas mjuka direkt efter att materialet tagits bort. Lägg gärna på nagellack i flera lager för att skydda och stärka naglarna under de kommande dagarna. Nagelstärkare kan användas under en begränsad tid.

Hur du sköter dina konstnaglar
Vill du att dina nya konstnaglar ska hålla så bra som möjligt är det viktigt att du underhåller dem hemma mellan besöken på salongen. Nagelterapeuten kan ge dig det bästa materialet, de bästa och snyggaste naglarna och berätta hur du själv ska ta hand om dem men ”misshandlar” du dem hemma hjälper det inte.

Skötsel
· Olja in naglarna minst 2 ggr per dag, vid nagelbandet och på undersida
· Gå på regelbundna återbesök (ca 2-3 veckor). Boka in dessa i förväg!
· Laga trasiga naglar på en gång
· Limma aldrig själv fast en konstnagel som släppt! Du riskerar att stänga in bakterier och sporer, och riskerar infektioner.
· Ta alltid bort materialet på rekommenderat sätt.
Var försiktig
· Var försiktig när du öppnar bildörrar, läskburkar, mm.
· Använd skohorn och inte händerna när du sätter på dig skor
· Pilla aldrig bort materialet själv – du skadar din egen nagel
· Peta aldrig under nageln med vassa föremål – du skadar din egen nagel.

Längd och form
Tänk på att anpassa längden på dina naglar efter din aktivitetsnivå. För långa naglar ökar risken att de lätt slås av eller går sönder. Är du mycket aktiv bör du inte ha naglar längre än att de precis går över fingertoppen. Normal längd är ¼-1/2 av nagelbäddens längd.

Städning och kontakt med kemikalier
Använd handskar vid diskning, städning, trädgårdsarbete och kontakt med kemikalier (många rengöringsprodukter innehåller kemikalier som kan bryta ner konstmaterialet).

Kyla
Temperaturväxlingar kan leda till sprickor i materialet och att materialet inte håller. Att gå ut från ett varmt hus ut i kylan kan skada konstnaglarna och leda till att de släpper eller går sönder. Använd alltid handskar ute när det är kallt!

Lämna ett svar